Mrtvo dizanje odnosno deadlift jedna je od najboljih vežbi za razvoj snage celokupnog tela. Kao i čučanj razvija vašu snagu od glave do pete. Uz pomoć mrtvog dizanja pored snage možete nabaciti i ozbiljnu mišićnu masu. U svakom iole ozbiljnom treningu za razvoj snage naći će se i mrtvo dizanje.
Mrtvo dizanje od vežbi snage češće srećemo po teretanama. Međutim, isto tako je veliki i procenat ljudi koji ga rade sa lošom ili izrazito lošom formom, a tehnika ima velikog udela u ovom pokretu. Sa pravilnom tehnikom, realnom početnom kilažom i laganim povećanjem iste, možete ostvariti veliku progresiju i u razvoju snage i u nabacivanju novih mišića. Mrtvo dizanje obuhvata veliki broj mišića od podlaktica, ramena, trapeza, preko celokupnih leđa, gluteusa, zadnje lože, celokupnog core-a.
Kako se radi mrtvo dizanje?
Neke od osnovnih smernica za pravilnu tehniku izvođenja ovo pokreta:
- Stav je individualan. Postoje dva osnovna stila: konvencionalni i sumo. Prilagodite sebi.
- Šipka mora biti uz noge. Što je bliže nogama, forma će biti bolja. Takođe manje šanse za povredu, a veće za veću kilažu na šipci.
- Hvat individualan. Ni previše širok, ni previše uzak.
- Pogled individulan. Iako se čini nebitnim, veoma bitna stavka gde će vam biti usmeren pogled. probajte da bude neutralan i visoko podignut. Stvar je individualna ali bitna.
- Udahnite duboko i terajte vazduh u stomak kako biste dobili veću stabilnost.
- Izvijte i stegnite leđa! Ni u jednom momentu ne smete dozvoliti da vam se leđa opuste. Prava i tvrda, ceo pokret.
- Kada krenete da vučete, pobrinite se da balans bude na celom stopalu.
- Kroz ceo pokret šipka mora da vam bude uz telo, a to će da boli ponekad.
- Kada dođete do vrha, zaključajte kukove. Snažno kontrakujte gluteus. Potom lagano vraćajte šipku u početni položaj.
Najveća greška je kad neko stavlja više no što može, jer onda sigurno gubi formu. Jedna od stvari koje bi se trebalo da se rade jeste pronalaženje i treniranje slabih tačaka. Mrtvo dizanje je test snage ali i test vašeg razmišljanja, čuvenog ega.
* Za više kraćih tekstova poput ovoga, ne zaboravite da zapratite moju Facebook stranicu: www.facebook.com/bukas88