Masti su definitivno jedna od najčešće obrađivanih tema još od početka fitnesa i bodibildinga, te bih prvo iskoristio priliku da razbijemo neke mitove, pa onda da krenemo u priču o mastima.
Naime, živimo u takvom svetu gde se svake godine, a sad vala i svake nedelje izbacuju neke studije o tome da masti ne valjaju, da hidrati valjaju, da visoko protein ne valja, pa onda odjednom valja mast, hidrat ne valja, protein valja i tako u beskonačnost. Šta je tu u stvari istina? Ništa i sve. Kratko.
Zašto masti nisu valjale do nekih 90ih, mada su ih i tada sklanjali sa strane?
Odgovor se krije iza velikih industrija hrane. Naime, skoro svaka ta studija je rađena u SAD, a nije tajna ni da velike kompanije naručuju takve studije. Kao što danas farmaceutske kuće to rade sa lekovima. U SAD je na snazi bila ishrana sa velikom količinom prostih šećera u proizvodima, tj. i dan danas je, a Amerikanci su postajali sve deblji i deblji. Da se ne bi profit narušio, krivca su našli u mastima, i išli logikom: Ma da bre, masni su od masti. Najlakše. Ali ipak nije bilo tako. Priča se promenila, i masti su opet došle na velika vrata.Neki od ljudi koji su promenili pogled na masti su Lyle Mcdonald, Mauro Di Pasquale i u današnje vreme Charles Poliquin, Eric Serrano, John Meadows i drugi.
Pošto smo odradili uvod, cilj mog pisanja je sad dobro poznat. Hoću da skinem lošu reputaciju sa masti, nikako da ubeđujem da su samo masti dobre, a hidrati loši itd, jer nije tako. ne možemo ni bez jednog niti bez drugog.
Šta su masti zapravo?
Masti su podgrupa lipida. Sastoje se od triglicerida, holesterola i drugih masnih kiselina. U našem telu se dele na nekoliko delova:
– Viscelarna (unutrašnja masnoća) koja ima ulogu da štiti unutrašnje organe koje oblaže. Kod muškaraca u proseku ide do 20% viscelarne masnoće od ukupne telesne težine, a kod žena do 10%. Ona je najveća opasnost od srčanog udara, dijabetesa itd
– Potkožna masnoća – ona se u suštini nalazi bilo gde pod kožom.
– Braon masnoća – braon masnoća je bila dosta bačena u stranu i smatralo se da nema nikakvu ulogu. U novijim studijama ipak se pokazala njena značaj. Ljudi sa manjim postotkom masti imaju više nego ljudi sa velikim postotkom, a čak i deca je imaju više nego odrasli. Ona se ponašaju skoro kao mišić. Naime kada se braon masti aktiviraju, one “spaljuju” bele masnoće.
– Bela masnoća – Zadatak ovih masnoća jeste da skladište energiju i proizvode hormone koji se zatim otpuštaju u krvotok. U njima se nalaze receptori za insulin, hormon rasta i drugi.
– Stomačna mast – ona je i potkožna i viscelarna. Ona se smatra najvećom opasnošću po srce, dijabetes, insulinsku rezistenciju, lipide itd.
Neki od mitova vezanih za holesterol
Kada se generalno pomenu masti dolazi dosta do zabluda oko veze holesterola i zdravlja i šta visok holesterol u stvari predstavlja i koja je njegova veza sa unosom masti. Rekli smo da bi po teoriji bilo idealno da imate visok HDL i nizak LDL i da su vam rizici od srčanog oboljenja minimizirani. Međutim, to baš i nije tako. U nekolicini ispitivanja pokazalo se da čovek može da ima prekomernu telesnu kilažu, visok nivo triglicerida, loše zdravlje generalno, a DOBRE nivoe holesterola.
Razlog ovome je sledeći: ovi ljudi imaju dosta inflamacijskih proteina na površini HDL holesterola i oni povećavaju rizik od srčanog oboljenja.
- Jesti hranu bogatu holesterolom, npr. jaja, povećava vaš holesterol. – To je velika greška, jer prvo i osnovno jeste da je holesterol autoregulativan! U prevodu – ako ga jedete više, telo ga prozivodi manje.
- Visok nivo LDL holesterola stavlja vas u opasnu zonu od srčanog oboljenja. – Visok nivo šećera u krvi i triglicerida su veći preduslovi za srčano oboljenje.
Trigliceridi – glavni oblik masti u organizmu
Nikako ne bih smeo da propustim da u ovaj članak uvrstim i koju reč o trigliceridima. Šta su, da li zavise samo od unosa masti, u narednim redovima.
Trigliceridi su glavni oblik u kojem se masti nalaze u organizmu. Trigliceridi predstavljaju tri masne kiseline prikačene za glicerol. Visoki nivoi triglicerida predstavljaju opasnost po srčani napad i oboljenje kardiovaskularnog sistema. U ovom slučaju nije samo opasno da li su vam trigliceridi povećani već odnos izmedju istih i HDL -a. Uzmite svoje nalaze, pogledajte u kom su odnosu trigliceridi i hdl. Ako je odnos veći od 3:1 u koristi triglicerida, onda je situacija opasnija. Ta osoba je isnulinski rezistentna, a onda se opet vraćamo na insulinsku osetljivost i kako loša može da izaziva kardiovaskularne problem. Sve je povezano.
E sad, da li su masti krivi za trigliceride? Ne. Šećeri su. Jedan od glavnih uzorka lošeg odnosa triglicerida i hdl, jesu šećeri tj. ishrana siromašna mastima. ogično objašnjenje ide iz ovoga. Mi kroz masti unosimo trigliceride ali i HDL, ako nam se ishrana bazira na šećerima, hdl-a nema tu, što povećava odnos od gore u korsit triglicerida.
* Za više kraćih i dužih tekstova poput ovoga, ne zaboravite da zapratite moju Facebook stranicu: www.facebook.com/bukas88