Podignite taj teret iznad glave – Military Press

military press

Military press je neka vrsta testa snage za gornji deo tela, pre no što legnemo na bench klupu. Jim Wendler (biće u nekom tekstu i o njemu reči) imao je dobru izjavu za military press – „Ako nešto možete podići iznad glave, izdominirali ste u svakom pogledu“.

Jedna od najboljih, a opet i najređih vežbi koje viđamo kod današnjih vežbača jeste military press (MP) – stojeći potisak šipkom. Pored retke upotrebe ove vežbe ovoga, javlja se novi problem, a to je da dosta veliki procenat tih ljudi ne izvodi pokret kako treba.

Hajde da se onda malo bliže upoznamo sa ovom vežbom:

Višezgloban pokret koji uključuje nekoliko mišićnih grupa: (dominantna) ramena, triceps, latovi, abdomen, gluteus. Pored snage gornjeg dela tela koju može da razvije, MP vam omogućava da nabacite više mišića na ramena, da razvijete tricepse, latisimuse ali i snažniji core (mišići abdomena i donjih leđa).

Kako pravilno izvesti military press?

Neke od glavnih smernica za izvođenje ove vežbe su:

  1. Hvat treba da bude individualan. Pronađite gde se najbolje osećate. Počnite hvatom u širini ramena, pa probajte blago da idete šire ili uže od toga.
  2. Udahnite duboko i skinite šipku sa stalka. Vazduh gurajte u stomak! Samo tako ćete dobiti neophodnu stabilnost.
  3. Odaljite se blago. Leđa i gluteus moraju da budu stegnuti. Latisimusi neka budu pribijeni jedan uz drugi.
  4. Sledeća stvar je od velike važnosti, ali morate da sami pronađete šta vam odgovara, a to je da li izdahnuti ili i dalje držati vazduh i krenuti sa radom. Sve zavisi kako vam odgovara. Ako odlučite da izdahnete, sledeći korak za vas je opet uzimanje dubokog udaha.
  5. Laktovi treba da vam stoje ispod šipke ili blago ispred nje. Ne dajte im da beže u stranu. Krećite da gurate.
  6. Šipka treba da prolazi tik uz lice, a kako ona odlazi gore tako vi treba da trup gurate napred. Samo na taj način ćete upotrebiti najbolje sve pobrojane mišiče i sačuvati donja leđa od pritiska na njih.
  7. Kada šipka dođe iznad glave to je kraj pokreta. Šipku lagano vraćajte u početni položaj.

Za razvoj snage uglavnom se uzimaju ponavljanja u rangu do 5. Naime, military press nije pokret koji će mnogo da optereti vaš CNS (centralni nervni sistem), tako da se može raditi i češće. Za hipetrofiju broj ponavljanja se povećava i ide i preko brojke od osam ponavljanja.

U ovom pokretu tehnika je najvažniji činilac. Naučite je dobro i tegovi će samo da se povećavaju na šipci. A osećaj i znanje da držite nešto veliko iznad sebe, daće vam veliko samopouzdanje. Zato … radite military press!

 

* Za više kraćih i dužih tekstova poput ovoga, ne zaboravite da zapratite moju Facebook stranicu: www.facebook.com/bukas88