Koncept

Šta je powerbuilding (PB)?
– Spoj powerliftinga i bodybuildinga. Hibrid koji je nastao iz želje da se ova dva sjajna sporta, spoje na neki način i da se dopune.

Koncept PB programa?
– Filozofija samog programa leži u sledećem. Program obuhvata nekoliko aspekata. Želim da se stvori funkcionalan, jak, mišićav, mobilan, usklađen, izbalansiran sportista, koji neće samo izgledom ili samo snagom da dominira, već da bude spreman na sve.

Prava: FitAvantura 2016

Prava: FitAvantura 2016

Šta sve PB program obuhvata?
– Sam program obuhvata podizanje ukupne snage tela, kroz osnovne vežbe (čučanj, benč pres, mrtvo dizanje), otklanjanje disbalansa i slabih tačaka kroz kompleksnu pomoćnu vežbu koja je namenjena za to, podizanje hipetrofije određenih mišića ili grupa mišića kroz dobar i pravilno određen volumen u nekoliko vežbi, mobilnost tela, kojoj se pažnja daje pre, u toku pa i nakon treninga, otklanjanje mogućih povreda i saniranje istih, ako ih sportista ima.

Prava: FitAvantura 2016

Prava: FitAvantura 2016

Struktura programa?
– Ovde bih samo dao smernice kako bi izgledao određeni trening. Uzmimo primer da se rade noge/čučanj. Kao osnovna vežba uzima se čučanj ili prednji čučanj. Intenzitet se određuje skladno sa ciljevima i da li je sportista u off ili on sezoni. Zatim se pregleda osnovni lift, nalaze se svi disbalansi i slabe tačke. Zatim se nalazi pomoćna kompleksna vežba, koja bi otklonila taj disbalans u narednom periodu. Npr ako kod čučnja imamo problem gornja leđa držati izvijena, erektori slabi, uzimamo npr good morning. Nakon toga prelazimo na dve vežbe sa malo većim volumenom, kako bi na ovaj način angažovali što veći broj vlakana, motornih jedinica, neuronskih itd. Tu se ubacuju tehnike, super, supramax pumpe. Nakon toga radimo na dodatnoj pumpi kroz jednu izolacionu vežbu. Kraj treninga je rezervisan za mobilnost, rastezanje,i druge komponentne koje ovaj program sadrži.

Prava: FitAvantura 2016

Prava: FitAvantura 2016

Rezime?
– Obično se kaže kako je u bodybuildingu najbitnija ishrana, a u powerliftingu sam trening. U powerbuildingu je bitno sve. Biti jak, mišićav, pokretan, fleksibilan, bez bolnih zglobova, tetiva, disbalansa, to je cilj PB programa.

 

Vladimir Bulović

personalni trener