“Building the ultimate back” – rezime seminara Dr. McGill-a

mcgill-seminar

 

Kako sam krajem prošle i početkom ove sedmice podelio par informacija i slika sa skorašnjeg događaja kog sam bio akter, došao je red i na detaljniji opis i rezime istog. Radi se o seminaru pod nazivom “Building the ultimate back: From rehabilitation to performance” jednog phD-ovca, doktora Stuarta McGill-a.

Ko je zapravo, Stuart McGill?

Kako je biografija Stuart-a jako bogata, navešću samo par stvari kako bih vam što bliže dočarao o kome se radi. Tvorac 4 jako popularne knjige na temu rada na leđima, nekadašnji profesor na Univerzitetu Vaterlo, i doktor bogatog iskustva u svetu vežbanja i poznavanja ljudskog tela – neko kome je glavna okupacija poznavanje mehanike i funkcije leđa, kao i otkrivanje uzroka i posledica povreda leđa, a i traženje optimalne rehabilitacije za određene povrede leđa. Ono što ga svakako stavlja u vrh svoje branše, jeste i rad sa mnogobrojnim vrhunskim sportistima (MMA borcima, košarkašima, atletičarima, dizačima tegova, itd).

mc-gill-live

Otkud ja na seminaru McGill-a?

S obzirom da već niz godina pratim rad ovog stručnjaka (preciznije od svoje povrede i peha sa leđima), to je i bio primaran razlog za interesovanje za ovaj seminar. Drugi razlog bi bio svakako bio i svoj lični cilj širenja znanja u oblasti zdravlja tako bitnog dela ljudskog tela kao što je kičma. Shodno mom načinu radu sa klijentima gde sa dosta njih imam pristup rada sa većim opterećenjima, voleo bih da zadržim i primaran cilj, a to je očuvanje zdravlja i maksimalne funkcije ljudi sa kojima radim.

Odatle i definitivna odluka da se prijavim i učestvujem na ovom seminaru, koji se i pokazao kao jako delotvoran za moj dalji rad.

Šta sam naučio?

Prvo bih istakao da nisam samo naučio nove stvari, već da sam dobio i značajnu potvrdu o mom dosadašnjem radu i načinu razmišljanja, uz naravno neke izmene, i veoma korisne dodatke koje je Stuart podelio sa nama.

Uz to bih istakao i:

  • Rehabilitacija leđa: Primarno – stabilizacija celog kičmenog stuba u kojem ne učestvuju samo mišići leđa, već i mišići trupa. i ostali mišići. Ono na šta se Stuart poziva jeste rad na izdržljivosti tih mišića, pa i treniranju na taj način. Druga stvar jeste rad na kukovima i mobilnost istih – odnosno fokus na gluteusu kao pokretaču glavnog ekstenzora kuka, kao i kolenima, uz napomenu da ako to nije slučaj da stvaramo preduslov za razne probleme. Treća stvar koja je bila od izuzetnog značaja jeste takozvana “higijena kičme” gde se dao veći akcenat na načinu sedenja, hodanja, stajanja, različitih aktivnosti, itd). Takođe, ono što je Dr McGill istakao od velike važnosti, a što se podudara i sa našim radom u rehabilitaciji leđa, jeste nalaženje pokreta koji ne izazivaju bol, a koji su od izuzetne važnosti za stabilizaciju leđa.
  • Period nakon rehabilitacija (ili određene zrelosti i sposobnosti leđa) – Nakon nalaženja uzroka problema sa leđima, i završetka rehabilitacija, jako je bitno NASTAVITI praktikovanje već spomenutih osnovnih stvari u vezi održavanja zdravlja kičme, a poput održavanja higijene leđa, rada na odgovarajućoj tehnici izvođenja složenih vežbi, ograničavanje rada sa šipkom (a tim i vertikalnim “sabijanjem” kičme), rad na stabilizaciji mišića koji deluju na kičmu, kao i redovno izvođenje vežbi za dekompresiju kičme.

mc-gill-seminar

Izdvojio bih i da je poenta svega zapravo smanjenje prevelike fleksije kičme, kao i smanjenje ekstenzije, a i rotacije odnosno bilo kojih pokreta u kičmenom stubu, već da akcenat pokreta bude iz kukova.

Sem jako značajnog znanja koje sam prikupio, takođe smo dobili i razne “alatke”, kao i literaturu (sve 4 knjige koje je Stuart napisao), koje ću dalje primenjivati na rad sa ljudima koje treniram, uz nadamo se, još veći napredak i bolji rezultat.

Sveukupno jako koristan seminar, pun teorijskih i praktičnih informacija koje će mnogo poslužiti u daljem radu. Do sledećeg blog posta.

seminar-mc-gill