3 stvari koje ti smetaju da uradiš pravilan čučanj

pravilan čučanj

Već neko vreme stojim iza tvrdnje da svako, ali apsolutno svako može da radi pravilan čučanj, ako se informacije kako se radi prenesu na dobar način i ako ih druga strana prihvati. Naravno, ako se znaju i uočiti problemi, oni se odmah mogu i ispravljati – a evo i kako.


Problem odizanja pete prilikom izvođenja čučnja

Problem koji vam smeta da uradite pravilan čučanj se uglavnom nalazi u tome da jednostavno ne postoji prvi pokret kukovima unazad. Ovaj problem nastaje kada se prvo kolena uključuju u pokret. Nesumnjivo i širina stava ovde igra bitnu ulogu.

Drugi uzrok može biti zbog prezategnutost zadnje lože, kada jednostavno zbog biomehanike pokreta, kolena guraju napred i ne čučnu dovoljno duboko.

Ostali ali i ne manje bitni problemi su: slaba donja leđa, nedovoljno jak tibialis, prezategnuta Ahilova tetiva.

Pokrivljena donja leđa

Prvo što treba da proverite jeste da li imate problema sa leđima – uobičajeni problemi su kifoza, skolioza, lordoza. To je osnova a ujedno i prvi znak slabih donjih leđa, srednjeg dela leđa i gluteusa. Treće, počnite ispravljati.

Kako ispraviti: Više veslanja, više hiperekstenzije, više “korektivnih” vežbi, koje doprinose popravljanju držanja i više rada na glutuesu. Takođe, redovna opuštanja, istezanja itekako dobro dođu. Kao što sam napisao u slučaju kada potkolenice idu napred, razlog može biti zategnut tibialis, ali i nefleksibilnost odnosno slabost erektora može uzrokovati da vam pravilan čučanj uporno beži.

Još jedna mogućnost zašto do ovoga dolazi jesu slabi abdominalni mišići pa i nekorišćenje istih. Dišite stomakom! Napunite ga vazduhom, jer će on dati potporu leđima.

Upadanje kolena tokom čučnja

Ako imate ovakav problem kod čučnja, uglavnom je zadnja loža uzrok. Jačajte je iz svih mogućih uglova vežbama kao što su: mrtvo dizanje sa ispravljenim nogama, nožni pregib (leg curl), glute ham rise, iskoraci, dobro jutro, itd.

Ne zanemarujte ovakve probleme, jer mogu da vam naprave velike probleme u kasnijem periodu. Nije nebitno, neće se samo ispraviti i neće se rešiti bez popravljanja slabosti koje imate u najkraćem mogućem roku.

 

* Za više kraćih tekstova poput ovoga, ne zaboravite da zapratite moju Facebook stranicu: www.facebook.com/bukas.powerbuilding