Istezanje – vrste i metode

Istezanje, mobilnost

Koliko god da svi znamo da je istezanje odlična stvar u svakom trenažnom procesu, retko ko ga sprovodi u delo. Tih 10 minuta kao da je nešto najteže na svetu, a blagodeti kao što je bolja mobilnost su mnoge. Stvar je u navici.

Prvo da napravimo razliku između istezanja i mobilnosti (pokretljivosti). Mobilnost je mogućnost da se krećemo/izvodimo pokrete lagano i bez problema, a rastezanje je glavni način da dođemo do toga. Istezanje smo učili još u osnovnoj i srednjoj školi, ali kako vreme odmiče taj segment smo potpuno izostavili.

Naime, čuo sam pre par nedelja jednu, pa da kažem glupost, da ne upotrebim neku jaču reč, kako „krući mišić“ proizvodi više snage i da je rastezanje nebitno i kontraproduktivno!? U nekim stvarima je dovoljno upotrebiti logiku, bez prevelikog filozofiranja. Ako grupa mišića ima manju mobilnost (ograničena je u izvođenju nekog pokreta) kako, kao takva, može biti jača?

Čemu doprinosi istezanje?

 1. Povećava opseg pokreta – To je posebno bitno u powerliftingu, kada, npr., ne možemo dosegnuti dubinu kod čučnja.
 2. Prevencija povreda – Istezanjem smanjujemo ograničenje mekog tkiva. Što mišić poseduje veću mobilnost i fleksibilnost, manja je šansa da će do povrede da dođe. Kod ljudi koji se ne rastežu može doći do skraćenja mišića i pritiska na nerve i do bola. Takođe, ovo će da spreči i pritisak na zglobove.
 3. Povećanje hormona rasta – tvrdnja koju često možemo naći po internetu, mada ne bih toliko čvrsto stajao iza nje.
 4. Sprečava pojavu grčeva u mušićima i opušta iste, čime ubrzavamo njihov oporavak.

Postoje dve vrste istezanja:

 • Aktivno je sposobnost da se postigne što veća amplituda pokreta aktivnošću mišiča koji vrše pokret u tom zglobu. Deli se na statičko i dinamičko.
 • Pasivno – sposobnost da se postigne što veća amplituda pokreta delovanjem spoljašnje sile.

Takođe, postoji nekoliko metoda istezanja:

 • Andersonove metode:
  • Tvrda – istezati se dok se ne oseti napetost > opuštanje > ponovno istezanje.
  • Meka – lagano istezanje > opuštanje > ponovo istezanje.
 • PNF metoda – kombinacija pasivnog i izometrijskog istezanja (vrsta istezanje u kojem ne dolazi do pomeranja zglobova, a opet se istezanje vrši; primer – guranje nekog predmeta)

 

* Za više kraćih i dužih tekstova poput ovoga, ne zaboravite da zapratite moju Facebook stranicu: www.facebook.com/bukas88