Velika trojka – Čučanj

Low-bar-cucanj

Pošto sam ranije na sajtu počeo sa pisanjem o vežbama takozvane “velike trojke”, odnosno, mrtvog dizanja, benča i čučnja, ostalo mi je da obradim i poslednju, a to je upravo – čučanj.

Ako se čučanj uopšte i radi po teretanama, često vidimo primere lošeg izvođenja tehnike istog, kao i probleme pri izvođenju istih (najčešće greške možete videti ovde). Tim rečeno, čučanj predstavlja složenu i jako bitnu, višezglobnu vežbu, čineći je okosnicom snage kako donjeg, tako i gornjeg dela, upravo zbog angažovanja velikog broja mišića, počevši od svih mišića donjeg dela tela do erektora koji se prostiru duž celih leđa, i stomaka.

Postoje razne varijacije i tipovi čučnja, a ja ću se ovde baviti nekom osnovom. Pa tako, u zavisnosti od toga na koju mišićnu partiju želimo da stavimo akcenat, poziciju koju hoćemo da ojačamo ili uopšte za koji sport nam odredjena varijanta treba, čučanj možemo podeliti na:

 • “High-bar” čučanj
 • “Low-bar” čučanj
 •  Prednji čučanj

cucanj-high-bar-low-bar

High-bar čučanj

Varijanta čučnja koja podrazumeva šipku postavljenu na malo viši položaj (na mišiće trapeze, pogledaj sliku), a koju možemo pravilno izvesti na sledeći način:

 1. Iz stojećeg položaja, u isto vreme gurati kukove pozadi (zamisliti pokret sedenja na stolicu) i širiti kolena u stranu (obratiti pažnju da se kolena ne guraju napred).
 2. Pored stegnutih erektora (mišića donjih ledja), doći do pozicije u kom su gluteus i zadnja loža najzategnutiji (položaj gluteusa oko paralele). Obratiti pažnju da šipka bude na sredini stopala, jer smo tu najstabilniji.
 3. Iz gore navedenog, “najstabilnijeg” položaja, vertikalnim “ustajanjem“, odnosno vraćanjem kukova, kolena i trupa završiti pokret.

High-Bar-CucanjHigh-Bar-Cucanj

 

Prednosti “high-bar” čučnja bi svakako bile malo veće angažovanje mišića kvadricepsa kao stabilizatora, a malo manje gluteusa i zadnje lože, kao i eventualna “zaštita” donjih leđa zbog vertikalnijeg položaja trupa. Ovo ćemo uglavnom videti kod weightliftera ili drugih sportista kojima treba vertikalnija pozicija za njihov primarni sport.

Low-bar čučanj

Ovaj vid čučnja se, prevashodno, razlikuje od prethodne varijante po položaju šipke na vašim leđima. Dok je kod “high-bar” čučnja šipka stajala NA trapezima, ovaj put šipka stoji malo NIŽE potavljena, može se reći “preko” trapeza (pogledaj sliku).

Jako slično high-bar čučnju, izvodi se sledećim koracima:

 1. Iz stojećeg položaja, u isto vreme gurati kukove pozadi (zamisliti pokret sedenja na stolicu) i širiti kolena u stranu (obratiti pažnju da se kolena ne guraju napred).
 2. Pored stegnutih erektora (mišića donjih ledja), doći do pozicije u kom su gluteus i zadnja loža najzategnutiji (položaj gluteusa oko paralele). Obratiti pažnju da šipka bude na sredini stopala, jer smo tu najstabilniji. 
 3. Iz gore navedenog, “najstabilnijeg” položaja, vertikalnim “ustajanjem“, odnosno vraćanjem kukova, kolena i trupa završiti pokret.

low-bar-cucanjLow-bar-cucanj

Za razliku od high-bar čučnja, low-bar čučanj je bolji način da pokažete “apsolutnu” snagu upravo zbog većeg angažovanja donjih leđa, odnosno erektora, zadnje lože i gluteusa. Ovaj vid čučnja ćemo videti uglavnom kod powerliftera.

Prednji čučanj

Treća, i poslednja varijanta čučnja, koju retko možemo videti, predstavlja tip čučnja gde se šipka nalazi ispred pojedinca, “zaglavljena” na ramenima. Postoje neka dva načina položaja šipke, i to bi bili “clean grip” i “hands-free”:

hands-free

clean-grip

 

Ne postoji neka preterana razlika, ali svakako je da će mobilniji pojedinci koristiti prvu varijantu. Ali i to je individualno, probajte oba načina, pa radite kako vama odgovara.

Opet, slično prethodne dve varijante, tehnika bi bila slična:

 1. Iz stojećeg položaja, u isto vreme gurati kukove pozadi (zamisliti pokret sedenja na stolicu) i širiti kolena u stranu (obratiti pažnju da se kolena ne guraju napred).
 2. Pravljenjem lordoze u donjim leđima, držati grudi visoko, a leđa i ruke zategnutim i čvrstim, ne dozvoljavajući šipci da padaju na dole, doći do pozicije u kom su gluteus i zadnja loža najzategnutiji (položaj gluteusa oko paralele), odnosno položaj u kom su noge takoreći “najzategnutije”.
 3. Iz gore navedenog, “najstabilnijeg” položaja, vertikalnim “ustajanjem“, odnosno vraćanjem kukova, kolena, trupa i ruku završiti pokret.

Kao i kod “high bar” čučnja, prednji čučanj će staviti malo veću tenziju na kvadriceps, smanjiće polugu na donja ledja. Ovaj vid čučnja ćemo videti uglavnom kod weightliftera, ali ga rade i predstavnici drugih sportova.

prednji-cucanjprednji-cucanj

Probajte sve tri varijante, i vidite kako vam koja odgovara. Probajte praviti male promene kako u okviru jedne varijante, tako i u promeni između neke od ova tri tipa čučnja.