Seminar – 5 stvari koje ste mogli da naučite

seminar-bukas-aragorn

Kao što sam pisao, i najavljivao na Fejsbuku, Aleksandar Prodanović (Aragorn Strength Centar) i ja smo održali edukativni i praktični seminar, u subotu 30. septembra.

Neke od tema koje smo obradili, između ostalog, su bile;

  • pravilan i odgovarajući pristup sportu (sa akcentom na treningu sa opterećenjem)
  • značaj fleksibilnosti i mobilnosti pojedinca pri vršenju pokreta i vežbi
  • uzroci povreda i deformiteta mišića, kostiju i tetiva
  • zablude koje su aktuelne u sferi treninga

Pored toga, Aca i ja smo se posvetili svakom učesniku seminara, gde je svaki ponaosob imao prilike da “ispriča svoju priču” o svojim greškama, manama i poteškoćama u treningu, i na osnovu kojih smo Aca i ja pokušali da razložimo, obrazložimo i pomognemo pri rešavanju istih.

Ovde ću izdvojiti samo par stvari koje smatram da su jako korisne, a koje ste mogli “izvući na papir” kao možda najkorisnije:

1. “Manje je više”

Kako smo primetili da je kod većine učesnika seminara problem to što su radili po principu “Što više i jačih treninga, to bolje”, naveo bih da je to jedan od razloga češćih povreda, i stagnaciji u napretku. Logika da telo treba konstantno podlagati velikom stresu, vodi samo do stanja pretreniranosti i konstantne tenzije pojedinca, koje dalje vodi u ozbiljnije probleme. Umereno trenirajte, ne potcenjujte odmor, i jedite dovoljno i dobro.

2. Rehabilitacija i trenažni proces su ISTO

Takođe jedna od bitnijih stavki do koje smo zajedno došli, s obzirom da je većina učesnika seminara u tom nekom periodu “odmora” i regeneracije, potpuno izbacivala aktivnost, i zanemarivala jako bitne parametre, na koje bi, zapravo, trebalo obratiti više pažnje. Pod tim su podrazumevana različita istezanja, rad na mobilnosti i fleksibilnosti pojedinca, i rad na suzbijanju nedostataka, slabih tačaka, i ostalih uzroka koji su doveli do povrede.

3. Vežbe na koje treba da se oslanjam su osnovne vežbe – benč, čučanj i mrtvo dizanje

Ovo je standardna naša. Ove složene, višezglobne vežbe bi bile superiorne iz više razloga; aktivacija više mišića, veći hormonalni odgovor tela, celokupna snaga i sposobnost tela su samo neke od benefita i rezultata koje ćete dobiti posvećivanjem i radom na istim.

4. Istezanje je i te kako bitno!

Predrasude i prepreke koje ima većina vežbača i entuzijasta su upravo u vezi istezanja. Od mišljenja da je potpuno nepotrebno, do lenjosti u posvećivanju i radu na istezanju, su najzastupljeniji oblici takvih. Rad na mobilnosti i fleksibilnosti NIKAD ne smeju biti potcenjeni i zanemareni, iz razloga što nam upravo oni predstavljaju preduslov za napredak u snazi i oporavku tela.

5. Nemojte zanemarivati hiperekstenziju!

Erektori su grupa mišića koja učestvuje u velikoj većini pokreta i stabilizacija, a ujedno je i jedna od glavnih uzroka nastanka naših (obrati pažnju naših) povreda – povreda leđa. Pored jacanja erektora, hiperekstenzija je jedina sprava koja vam omogucava u donjem delu dekompresiju kicmenih prsljenova, a u drugom delu jacanje i stabilizaciju erektora. Kao što možda već znate, pisao sam o svojim problemima sa diskusima (link), i načinu na koji sam uspeo da je rešim. Veliku pomoc sam dobio upravo.od Aleksandra. Kako je meni olakšao i pomogao u lečenju povrede, spojili smo znanje, i zajedno smislili rehabilitacione procese oporavka za često problematične, diskuse kičme, koje ćemo, nadamo se uspešno proširiti i među vama, i ljudima koji muče sličnu, ili istu muku.

Ovim seminarom smo napravili prvi, može se reći, jako uspešan korak u ostvarivanju našeg cilja. Ovim putem bih se i zahvalio svim učesnicima seminarima, i pozvao još veći broj vas da prati naš rad. Najavio bih i nastavak naše saradnje, a tim i sledeći seminar, koji ćemo održati već u novembru. Vidimo se!

seminar-bukas-aragorn

adsc_0040 dsc_0049 dsc_0065 dsc_0214 dsc_0228 dsc_0256 dsc_0296 dsc_0316 dsc_0378 dsc_0503 dsc_0526