Vitamin C – Koliko zapravo vredi?

Posmatrajući sve vitamine i minerale, može se slobodno reći da je vitamin C jedan od najbitnijih i najkorisnijih za ljudsko telo.

Vitamin C se najčešće vezuje za “adrenalnu funkciju” metabolizma, odnosno pre svega hormone manipulacije stresa – kortizola, adrenalina i noradrenalina. Jednostavno je: što je organizam više izložen ovim hormonima, to je potražnja, odnosno potreba tela za vitaminom C povećana.

Vitamin C u prirodi, i potrebna količina

U prirodi, vitamin C se najčešće nalazi u obliku askorbinske kiseline i bioflanovoida. Kako su oba jako bitna i potrebna za funkcionisanje tela, ponekad možete naći ove supstance i odvojeno u pojedinim suplementima. Neki optimalan odnos ove dve supstance koje čine vitamin C je 2:1 u korist askorbinske kiseline (500mg askorbinske kiseline – 250mg bioflavonoida).

Ono što je još takodje bitno jeste da je kod ljudi nemoguće pretvaranje glukoze u krvi u vitamin C, kao što je slučaj kod životinja. To znači da su ljudima neophodne veće količine vitamina C na dnevnom nivou. Veće, ali umerene.

Dok vitamin C možete naći i u hrani (raznoliko povrće – kupus, krastavac, brokoli, paradajz, i voće – citrusi), činjenica je da ukoliko ste podložni većem, i konstantnom stresu sa različitih strana, da vam je potrebna i dodatna suplementacija vitaminom C.

Ponavljam, u zavisnosti od količine stresa koje imate, će biti i dnevni unos vitamina C. Ovde savetujem primenu prostog testa: krenite sa gramom vitamina C dnevno (ukoliko je moguće, raspodeljeno u toku dana), i vidite kako telo reaguje na stresne situacije.

Benefiti korišćenja vitamina C

Ono što su neki “benefiti” i pozitivne posledice korišćenja istog bi bile:

  • jači imunitet
  • bolja podnošenje i delanje pod stresom
  • više energije (svežina i odmor “u glavi”)
  • anti-zapaljenja (svežina i prijatan osećaj u mišićima, zglobovima, tetivama; bolja fleksibilnost, pokretljivost)

Oprez sa vitaminom C

I dokle god sam sposoban da pišem, kod mene će stajati; BEZ preterivanja i ekstremizma u bilo čemu. Konkretno, što se tiče vitamina C, budite oprezni sa unosom. Ako odlučite da povećate svoj dnevni unos, postepeno povećavajte. Promena u dnevnom unosu od oko 500mg u periodu od 2-3 nedelje je sasvim dovoljno. Isto važi i za izbacivanje, ili smanjivanje dnevnog unosa vitamina C. Imajte u obziru da preterana konzumacija ovog vitamina može dovesti do skorbuta (bolesti krvarenja i opadanja zuba i desni), lošije apsorpcije nutrijenata, poremećemkg digestivnog trakta (česte dijareje, povraćanja), itd. Nadjite unos shodan svom načinu života i obavezama, i držite se toga. Promene, kao i do sada, pravite postepeno, i sve će se poklopiti. Do sledećeg posta ?

Vitamin_c_priroda