Popravljanje hormonalne slike – Studija slučaja

popravljanje hormonalne slike

Iako zvuči kao nešto što ćete raditi samo ako upadnete u teške probleme sa lekovima, popravljanje hormonalne slike i održavanje hormonalnog balansa treba da bude jedan od ciljeva svakog čoveka, odnosno svakog ko radi na svom zdravlju.

Hormonalni disbalans je često uslovljen neredovnim obrocima, loše koncipiranom ishranom, neuređenim stilom života, upotrebom preparata, itd. Uvek je izazov imati naći pravu opciju za tu osobu u tom datom trenutku, imati strpljenja, i predviđati par koraka unapred.

Već nekoliko puta sam imao priliku da radim popravljanje hormonalne slike kod nekolicine ljudi, i celu prvu polovinu ove godine sam radio upravo na jednom takvom projektu sa svojim klijentom. Uvek sam težio da rešavanje svedem na što manje lekova, u čemu sam imao podršku svog klijenta Igora, čiji slučaj ću vam predstaviti u ovom blog postu.

 

Početno stanje  i prva analiza

Pre nego što smo bilo šta počeli, Igor mi se stalno žalio kako je bio nervozan, kako se brzo umarao, kako nije mogao smireno da reaguje u nekim situacijama, da je imao vidan višak masnih naslaga, da se često budio u toku noći, itd. Sve ovo me je navelo da Igoru savetujem da proveri hormone (kortizol, TSH (tiroid stimulating hormone), T3, T4, testosteron, prolaktin) i kompletnu krvnu sliku.

Rezultati su izgledali ovako:

1 analiza sređena

1 analiza 2

Dakle, ove analize su nam govorile sledeće:

 • TSH, odnosno hormon zadužen za signaliziranje tiroidnoj žlezdi da proizvodi T3 i T4, bio je iznad granica normale, što je Igora stavljalo u grupu hipotireoidnih osoba, odnosno njegova tiroidna žlezda se mučila pri proizvodnji hormona T4 i T3 kako bi njegov metabolizam funkcionisao kako treba. Zato je i logično da su T3 i T4 ovde nisko, odnosno na donjoj granici.
 • Jutarnji kortizol je bio visok, što ukazuje na povećan rad adrenalne žlezde i prisutnost nekog stresa.
 • Testosteron i estradiol su oboje na donjoj granici i trebalo je naći uzrok ovakvog stanja ova dva hormona.
 • Nizak HDL kod krvne slike je bio jedan od mogućih uzroka niskog testosterona.
 • Takođe, znajući vezu između tiroide i testosterona preko hipofize, pretpostavka je bila da je i loša tiroida uzrok lošeg testosterona.

 

 Početna strategija za popravljanje hormonalne slike

Posle detaljne analize, odlučili smo da popravljanje hormonalne slike preduzmemo popravljanjem hormona po hormon. Uzeo sam duži period i Igora stavio pod neku vrstu istraživanja ovaj period, kako bih se uverio u sve gorepomenuto.

Prvi na udaru bio je kortizol, zato što sa manjim stresom se dobija dobra podloga za popravljanje ostalih hormona. Višak stresa će uvek onemogućavati produktivan rad na poboljšanju ostalih hormona, a naročito sa skoro duplo većom referentnom vrednošću.

Kortizol je i jedan od glavnih hormona za stvaranje masnih naslaga u telu, tako da je u borbi sa kortizolom logičan sled događa je bio smanjenje masnih naslaga. Iako dijete nisu blagonaklone prema hormonalnoj slici generalno, u ovom trenutku morao sam da žrtvujem stanje hormona da bi se smanjio jedan od glavnih uzročnika svih problema – masno tkivo.

To je za Igora značilo dijeta sa više masti, čistija ishrana, blagi kalorijski deficit i bolje raspoređeni makrosi (hidrati oko treninga, proteini masti u toku ostatka dana u svakom obroku).

Druga provera hormona i krvne slike

Gore opisani režim smo održavali nekih mesec i po dana, nakon čega je usledilo 6-7 nedelja klasične keto dijete. Tek onda je bilo vreme da se opet pogleda unutrašnje stanje tela koje je spolja izgledalo dosta bolje. Rezultati druge provere izgledali su ovako:

2 analiza 2

2 analiza

13823421_10205269728417678_1443090175_n

13823421_10205269728417678_1443090175_n (1)

Kao što sam i očekivao, kortizol je otišao dole zbog manjeg procenta masti u telu i uređene ishrane, što je bio jedan od glavnih ciljeva. HDL je neočekivano ostao isti, testosteron takođe, ali to nas nije obeshrabrilo. Takođe, vidimo da se TSH spustio malo, što je ukazivalo na bolji metabolizam, ali je i dalje bio na samoj gornjoj granici – dakle, i dalje nešto na čemu je trebalo da se radi.

Taktika 10 jaja

U ovoj fazi sam odlučio da odradimo i analizu hormona DHEA, koji je glavni prekursor testosteronu. Time smo dobili uvid u to da li je testosteron nizak samo iz ugla hipofize (što se može videti po FSH i LH) ili i iz ugla adrenalne žlezde (DHEA).

Za DHEA je zadužena adrenalna žlezda i to je hormon koji nastaje iz holesterola. Jedan deo testosterona nastaje upravo iz DHEA a drugi u testisima. Kako je DHEA bio na donjoj granici, to znači da je i zbog njega testosteron nizak. U isto vreme je i HDL bio nizak (holesterol iz kog DHEA nastaje), te sam se odlučio sam na sledeće korake: ubacili smo umesto 5 sada 10 jaja kako bismo forsirali unos holesterola. Pritom smo ubacili i suplement jod kako bismo što brže rešili situaciju oko tiroidne žlezde, te napali ovaj problem iz oba ugla.

Treća provera i smernice za dalji rad

Nakon svega mesec i po dana taktike odozgo dobili smo sledeće rezultate:

 

3 analiza 2 deo

3 analiza 1 deo

HDl se malo popravio, TSH je bio izuzetno visok (3 puta veći od referentne vrednosti), što sam sve i očekivao zbog primene joda u ovom periodu, a ono što nam je davalo ohrabrenjeje to što je DHEA bio 7 od mogućih 12, što je ukazivalo da smo na dobrom putu za sad. Pretpostavka je bila takođe da, kako se kortizol smanjio, adrenalna je dobila “snagu” da pravi dovoljno DHEA.

Posle svega ovoga, nakon još meseca dana koliko je trebalo da se rezultati stabilizuju, došli smo do sledećih rezultata:

4 analiza 1 deo

4 analiza 2 deo

Kao što vidimo:

 • HDL i LDL su u referentnim vrednostima,
 • DHEA skočio na 10,
 • trigliceridi miruju,
 • TSH je na donjim granicama, što je i poželjno, jer to nam pokazuje da tiroida funkcioniše normalno, više se ne muči da proizvodi T3 i T4, što se i vidi u ovim rezultatima.

Testosteron i estradiol su takođe zabeležili pomak, tako da ćemo se u narednom periodu za popravljanje hormonalne slike usmeriti na ova dva hormona iz ugla hipofize jer je očigledno ona problem i time ćemo još više unaprediti Igorovo stanje.

Šta kaže Igor?

U toku celog ovog procesa mi je Igor prijavljivao iz meseca u mesec kako se oseća mnogo bolje, kako bolje spava, lakše se budi, lakše podnosi stresne situacije, mnogo lakše i sa više snage radi trening, i zadovoljniji je izgledom. Ovaj osetni porast u kvalitetu života je bio glavni cilj i postigli smo ga već posle ove prve faze. Sada nam sledi borba sa sređivanjem nivoa testosterona i estradiola, a o tome za nekih 2-3 meseca.

Zaključak

Kao što sam pisao u svojim ranijim postovima, svi hormoni su povezani i treba da se obraća pažnja na svaki hormon pojedinačno ali i na njihovu sinergiju. Iz ovog teksta možete sami izvući sledeće taktike:

 1. Ako vidimo da imamo poremećaj tiroidnih hormona, a u isto vreme i gonadalnih hormona, prva stvar jeste oporavak tiroidnih hormona;
 2. Ne gledajte hormone samo iz ugla hipofize, već i iz ugla adrenalne žlezde – na testosteron mogu da utiču LH i FSH, ali isto tako i DHEA (proizvod adrenalne žlezde) i naravno holesterol, gradivna materija hormona;
 3. Procenat masti u telu je u direktnoj korelaciji sa stanjem hormona – neizbežan i najbolji korak za generalno zdravlje jeste upravo smanjenje tog procenta na zadovoljavajuć nivo (estetika ne igra glavnu ulogu).

Zaključak ovog teksta jeste i jedna od maksima kojom se vodim – izbegavati lekove u što širem luku kad god i koliko god je moguće. Neke stvari, pa i popravljanje hormonalne slike je jednostavno moguće rešiti bez lekova, zašto onda odmah posezati za njima bez ijednog pokušaja prirodnim putem.