Metabolizam

ishrana-mit-metabolizam

Koliko često se srećete sa naslovima poput ovih: “TOP 10 NAMIRNICA KOJE UBRZAVAJU VAŠ METABOLIZAM I KOJE ĆE VAM POMOĆI DA ISTOPITE MASNE NASLAGE!”. A koliko često čujete “Jao, blago njemu, on može da jede šta hoće, ima brz metabolizam.” Svakodnevno, zar ne? Kao da je metabolizam neki magični mehanizam koji samo topi energiju (masti, kalorije), i koji imaju samo nadareni ljudi. Ali da li je sve baš tako?

ishrana-mit-metabolizam

Opširno, metabolizam predstavlja skup svih mogućih procesa u našem telu. Ali, neko objašnjenje koje bi nama odgovaralo bi bilo “ukupna potrošnja našeg tela”. Iz toga, možemo razložiti i popularne predrasude:

  • “Brz” metabolizam (velika potrošnja energije (kalorija) u našem telu = potreban VEĆI unos hrane (energije, kalorija)
  • “Spor” metabolizam (slabija potrošnja energije (kalorija) u našem telu = potreban MANJI unos hrane(energije, kalorija)

Iako sve ovo donekle ima smisla, i da genetski može biti uslovljen “brz” metabolizam, ipak se kvalitetan i dobar metabolizam gradi godinama. I to godinama kvalitetne ishrane, kvalitetnog treninga, i najpre, kvalitetnog odmora. Da, sva tri igraju jako bitne uloge, i sva tri su podjednako važna.

Pravo značenje dobrog metabolizma

Izgraditi dobar, “brz” metabolizam je realna stvar, i kao što je već napomenuto, za to je potrebno odredjeno vreme (ne uzimajući u obzir genetski odredjen tip tela koji zahteva malo više energije). Zato imamo ljude koji dodju u situaciju da jedu duplo više hrane nego pre tri, četiri godine i da imaju manji procenat masti. Stvar je u tome što su oni od svog tela napravili mašinu, koja koristi velike količine energije(kalorija), ili ti HRANE, kako bi samo održavalo ono već izgradjeno.

Ubrzajte, izgradite vaš metabolizam

Jako bitna napomena: metabolizam ćete izgraditi tako što ćete mu davati kvalitetnu hranu, a ne tako što ćete mu oduzimati istu, ili davati samo odredjenu. Ljudi koji konstantno jedu malo, treniraju puno ili nikako, večito su gladni i govore kako im je metabolizam brz, a zapravo, metabolizam im je kao kod puža golaća, i kao takvi nikad neće moći napraviti bilo kakve zavidne, ili makar rezultate sa kojima će zaista biti zadovoljni.

Dakle, za kraj:

  • Ne, nećete ubrzati metabolizam tako što ćete se ubijati od treninga.
  • Ne, nećete ubrzati metabolizam tako što ćete jesti ko vrabac, ali češće
  • Ne, nećete ubrzati metabolizam ako jedete samo “top 10 hrana koje ubrzavaju metabolizam”
  • Ne, nećete ubrzati metabolizam tako što ćete jesti šta vam padne pod ruku i trenirati svake prestupne.
  • DA, ubrzaćete metabolizam tako što ćete trenirati dovoljno, biti jači, jesti više i graditi mišićnu masu.