Koja je najbolja dijeta?

dijeta

Prošlo je vreme praznika i slavlja, ili ste jednostavno preboleli težak period lošom hranom. Primećujete da ste se fizički malo zapustili, i želite da popravite izgled. Otarasili biste se viška kilograma, i istopili biste masne naslage. To je to, odlučno, tražite dijetu koja će sve vratiti u normalu. Ali nailazite na problem. Nakon što sto vam je Google izbacio bezbroj različitih dijeta, vi se ne možete odlučiti ni za jednu, jer sve su, jelte, “najbolje”, i svaka ima obećavajuće rezultate. Dakle, koja je dijeta najbolja?

koja-je-najbolja-dijeta

Izvor: Myoleanfitness

Ovde vidimo prikaz raznih vrsta dijeta. Ali, pogledajte malo bolje, i način na koje rade svaka od njih. Vidimo da bez kalorijskog deficita, koju god dijetu držali, nema gubitka kilograma. Ali, ništa nije crno i belo, pa ni ovo. Neko može kalorijski gledano biti u suficitu a da preko aktivnosti pravi taj blagi početni deficit o kojem sam pisao.
Ova tablica je sa druge strane dobra jer nam daje mogućnost da uvidimo jednu stvar, a to je da ne postoji jedan način rada. Koji sistem ćete uzeti zavisi od psihofizičkog stanja pojedinca, hormonalnog panela, fizičkih aktivnosti, itd. Poenta je da nadjete sistem koji ćete vi moći da pratite, a ne koji je pratio neko drugi ko je napravio dobar rezultat. To je radilo za njega, a ne mora značiti da će i za vas. Samo kroz individualizaciju pristupa možete očekivati dugotrajne rezultate.

Kalorijski deficit – kako, i zašto?

Dakle, kalorijski deficit. Kako ga napraviti? Prvo, odredite neku osnovnu potrošnju svog tela. Koliko kalorija, ili ti energije troši vaše telo, uključujući sve vaše aktivnosti(ili neaktivnosti). Ako želite na svoju ruku to uraditi, kucajte na internetu “TDEE calculator”. Popunite sve tražene podatke, i iskočiće vam vaša prosečna potrošnja u toku dana. Ipak, kao i uvek, ne verujte svemu na prvi pogled. Vrednost koju ste dobili testirajte. Unosite taj broj kalorija u toku jedne nedelje, i proverite svoju kilažu. Ako se ona ne menja, imate vaš prosek dnevne potrošnje. Ako ipak gubite na kilogramima, to znači da ste potcenili svoju potrošnju, i da vam je potrebna veća količina energije. A ako dobijate na kilaži, to znači da ste precenili svoju potrošnju, pa je vašem telu potrebna manja količina energije, ili ti kalorija. Sve u svemu, jednom kad odredite vašu potrošnju u toku dana, od toga oduzmite odredjenu brojku (300-500 kalorija, preporučujem). Time ćete terati vaše telo da nedostatak tih kalorija traži upravo u – pogodili ste, masnim naslagama u vašem telu (pod uslovom da imate adekvatan unos proteina, odnosno aminokiselina, koje će održavati vašu mišićnu masu – samo bez predrasuda, molim. Više mišića samo znači brži metabolizam, i bolje sagorevanje masti. Ali, više o tome u sledećoj objavi.) Dalje pratite vašu kilažu, i ako “zakucate” duže vreme na jednoj kilaži, vaše telo se priviklo na taj deficit, a ono što treba uraditi, jeste spustiti kalorije još malo. Ali, pažljivo sa dužinom trajanja dijete. Imajte u vidu da je to na neki način iscrpljivanje tela, i da ne bi trebalo izlagati telo tom stanju duže vreme.

Ili, ako vas “mrzi” da budete precizni – predjite na malo “zdravije” namirnice, odnosno namirnice koje nisu natrpane kalorijama, a otarasite se “praznih” kalorija (peciva, alkohola, slatkiša, čipseva, itd.), i (ili) povećajte svoje dnevne aktivnosti (trening većeg volumena, po koji kardio, ili jednostavno, šetanje). Samo, bez ekstremizma, moliću. Najpopularniji načini za “zdrav” život, gubitak masnih naslaga, nabacivanje mišićne mase jeste ekstremizam.

Na tabeli je lepo objašnjeno kako smo kroz vreme išli iz krajnosti u krajnost tražeći tamo rešenja, a sredinu i balans zapostavljali.

preterivanje-ishrana

Izvor: Myoleanfitness

Strpljenje!

Još jedna stvar. Gojili ste se godinama, pažljivo, planski, jeli pažljivo šta god je palo pod ruku.
Sad želite da smršate? Strpljenje, ljudi. Isto sve pažljivo, planski i strpljenja, samo u suprotnom smeru. Nema tu mnogo razlike. Vremena je trebalo da naslage nastanu, vremena treba da naslage nestanu. Čak se i rimuje.