Vodič kroz laboratoriju – Testosteron

Vodič kroz laboratoriju - Testosteron

Možda i najdiskutovaniji hormon u teretanama i među vežbačima, testosteron spada u top 5 činilaca da li ćete napredovati u mišićnom rastu, dijeti ili težinskom treningu. Isto tako, ove tri aktivnosti će i najviše (negativno) uticati na njegove nivoe, samim tim i na kvalitet vašeg života.

Redovna provera nivoa testosterona treba da predstavlja kompas na osnovu koga upravljate svoje dalje aktivnosti u teretani i kuhinji.

Prošli ste iscrpljujuću dijetu? Skoro ste završili 12-nedeljne pripreme? Osećate se umorno i bez energije?

Ovaj vodič će vas onda pripremiti za sledeću stavku na vašem mesečnom redu – hormonalnu analizu krvi. Šta da gledate? Kako da budete sigurni da ste pokrili sve faktore? Pročitajte u tekstu ispod.

Šta je testosteron i za šta je bitan?

Testosteron je muški polni hormon. Poseduju ga i muškarci i žene – kod muškaraca se veliki deo stvara u testisima, kod žena u jajnicima, a manji deo u adrenalnim žlezdama. Zadužen je za veliki broj procesa u organizmu: libido, raspoloženje, nivo maljavosti, produkciju sperme, mišićnu masu/količinu masnog tkiva, produkciju crvenih krvnih zrnaca, dubinu glasa itd. Kao i kod tiroidnih hormona, da bismo testosteron držali na optimalnom nivou, postoji niz parametara na koje se treba obratiti pažnja.

Za optimalne nivoe testosterona zadužen je veliki broj parametara, pa bih krenuo kroz mehanizme delovanja kako biste lakše shvatili.

Mehanizam proizvodnje testosterona

(Izvor: www.efpia.eu)

Kao i kod tiroidnih hormona, početak stvaranja testoterona je od hipofize koja šalje signale, LH (lutenizirajući hormon) i FSH (folikostimulišući hormon), testisima.  LH stimuliše Lejdingove ćelije u testisima da prave testosteron, a FSH stimuliše proizvodnju sperme. Drugi, manji deo testosterona stvara se iz holesterola.

Savet: za optimalne nivoe testosterona neophodno je obratiti pažnju na unos holesterola iz masti koje se nalaze u hrani!

Od holesterola do testosterona postoji niz procesa i hormona koji predstavljaju prekursore testosteronu. Dva najbitnija su progesteron i dhea (u obliku dhea-s). Kada se testosteron formira, veći deo je u vezanom obliku. Kao što se tiroidni hormoni vezuju za TBG, tako se testosteron vezuje za SHBG. On predstavlja jedan od serumskih proteina koji odnosi najveći deo testosterona u krvotok. Ostatak ostaje nevezan, slobodan i vrši gorepomenute funkcije u telu.

14463751_10205714549297922_2023073094_n

(Izvor: www.excelmale.com)

Zatim, testosteron je glavni supstrat za stvaranje ženskog polnog hormona estrogena. Povišeni nivoi kod muškaraca nisu poželjni, te se i estrogen mora držati pod kontrolom i proveravati. Jedan od glavnih uzroka za pretvaranje testosterona u estrogen jeste masno tkivo, koje u sebi nosi enzim aromataze koji i vrši ovo pretvaranje.

Koji su simptomi niskog testosterona?

Nizak testosteron se često ogleda u:

 • gubitku libida,
 • seksualnoj disfunkciji,
 • gubitku energije,
 • gubitku mišićne mase/dobitku masnog tkiva,
 • slaboj koncentraciji,
 • čestoj pospanosti u toku dana,
 • lošem snu u toku noći.

Ako neke od ovih simptoma osetite, trebalo bi otići i proveriti svoje nivoe testosterona putem analize krvi. Nizak nivo testosterona nije nešto što bi trebalo ignorisati – srčani problemi, depresija, anksioznost, dijabetes, osteroporoza, visok krvni pritisak – sve su ovo stanja koja su povezana sa niskim testosteronom, da pomenem samo neka.

Koje parametre gledati?

Prvo bih napomenuo da ništa ne preduzimate bez dobijenih rezultata. Sve simptome možete iskusiti i sa problematičnim nivoima tiroidnih hormona, tako da prvo otiđite u laboratoriju.

Dakle, kada odete u laboratoriju, a cilj vam je proveriti da li je sve u redu sa vašim testosteronom, sledeće parametre uzmite u obzir:

 • LH – lutenizirajući hormon
 • FSH – folikostimulišući hormon
 • Testosteron – odnosno ukupan testosteron
 • FTestosteron – slobodan testosteron
 • SHBG – vezujuć i globulin
 • Estradiol (E2) – glavni estrogen
 • Progesteron
 • DHEA – u obliku DHEA-s
 • Ukupan holesterol
 • HDl i LDl
 • ALT i ASt – jetrini enzimi u ovom slučaju su bitni, jer ako je visok nivo i estrogena i enzima, znači da jetra ne čisti estrogen kako treba,
 • Vitamin D3 (D25OH) – ljudi su uglavnom u deficitu sa ovim vitaminom koji igra značajnu ulogu i pri optimalnim nivoima testosterona

Pretpostavljam da niste očekivali ovoliko stavki koje treba da pogledate samo da biste imali uvid u nivoe testosterona, ali ovo vam pruža kompletnu sliku mogućih uzroka niskog testosterona. Da ne biste lutali, jednim odlaskom, jednim davanjem krvi vi možete da ustanovite šta je problem i nijedan od ovih parametara ne bi trebalo da se gleda odvojeno.

Referentne  vrednosti – moguće zamke?

Na analizama videćete da je referentna vrednost za testosteron 11-27nmol/L. Međutim, pod niskim testosteronom može da se podrazumeva već sve ispod 16 nmol/L, jer čim je ispod neke središnje vrednosti, u principu bi se smatralo da postoji neki problem. Da ne biste mnogo lutali, taj problem možete naći u gornjim parametrima.

Kao što sam naveo gornji primer, ako vam je testosteron malo niži, estrogen viši a jetrini enzimi u isto vreme visoki, to ne bi značilo da treba da rešavate direktno estrogen, već stanje jetre jer ona očigledno pravi problem prilikom čišćenja estrogena iz organizma, i samim tim estrogen pravi problem nivou testosterona.

Takođe, ako vidite visoke nivoe LH i FSH, a niske nivoe testosterona (pod uslovom da su vam ostali parametri u redu), to bi vas na neki način svrstavalo u primarni hipogonadizam i vaši i znači da vaši testisi ne proizvode testosterona onoliko koliko bi trebalo.

Zaključak

Svaki sportista nakon intenzivnog perioda priprema ili posle napornih dijeta, takmičarskih perioda, kao i svaki čovek koji oseća neki od simptoma bi trebalo da poseti laboratoriju i proveri svoje hormone. Na toj listi, naročito kod muškaraca, neizostavan je testosteron. Možda se sve ovo čini skupo, ali prevencija je svakako jeftinija od lečenja – naročito ako uštedimo sebi živaca i energije.