Vodič kroz minerale – Jod!

iodoral-jod

Godinama unazad se pitamo koji od minerala(i mikronutrijenata) je najvažniji za ljudsko telo. Liste sa “najkorisnijim” mineralima su se sastavljale iznova i iznova. Spominjale su se razne supstance, rastvori i jedinjenja, čime se ulazilo u veće polemike, a dalje samo komplikovala tema i odstupalo od osnove. Ovaj put ću probati da vratim unazad malo te osnove, i predstavim jod u jednom drugačijem svetlu.

Za početak bih naveo par činjenica koje će apologirati pređašnji uvod, a opet predstaviti dobar nastavak u obrazloženje važnosti ovog minerala:

  • Po statistici – Jod je mineral koji je u najvećem deficitu/nedostatku kod ljudi (fakat i klauzula koliko je zapravo jod potcenjen, kako u svetu vežbača, tako i u opštoj populaciji. Razlog tome malo kasnije)
  • Ne izdvajajući isključivo jod (ističem važnost kombinacije svih minerala), ipak ovaj mineral ima veliku ulogu u lučenju osnovnih hormona (najpre tiroidnih hormona T4 (tiroksin, koji pored aminokiselina tirozine, ima 4 atoma joda), a potom i T3 (tri-jod-tironin))
  • Sem ključne uloge u lučenju tiroidnih hormona – koji uzgred regulišu rad štitaste žlezde, jod takođe igra ulogu u lučenju svakog hormona(zavisnost od količine, ali recimo velika koncentracija i potreba istog pri radu hipofize – “majke svih žlezda”), jer se veže za većinu (skoro sve) ćelije u našem organizmu.
  • Usled činjenice da ima interakciju sa skoro svim ćelijama u našem telu, jod je i izuzetno bitan za formiranje kvalitetnog imunog sistema, a pokazao je i izuzetno značajan antibakterijski, antiparazitni, antivirusni, ali i antikancerogeni efekat.
  • Samo neke od posledica nedostatka joda su problemi sa metabolizmom (gojaznost, ili opet nemogućnost da se pojedinac ugoji), manjak koncentracije, loš san, loše pamćenje, neplodnost, manjak energije (ili nagle promene u istoj), određeni deformiteti kod dece, itd.

Zašto je jod jedan od minerala koji nam najviše nedostaje?

jod-potcenjen

 

Najpre, popularan mit “Unosim dovoljno joda putem soli“.
Okej, ima tu istine, ali se definitivno RDU (potreban dnevni unos) ne zadovoljava tim. A znamo da prosto više soliti radi veće količine unetog joda – i nema preterano smisla.

Još jedan od načina jeste i tretiranje zemljišta koje se koristi za uzgoj namirnica koje su sastavni deo naše ishrane. Naime mnogobrojni pesticidi i hemikalije su direktno i blokatori receptora joda u našem telu, što dalje samo onemogućava apsorpciju istog, ali i njegov deficit.

Tu je naravno i neizbežna industrija hrane, i način tretiranja brašna, recimo. U procesu pravljenja, i skladištenja/čuvanja brašna, ranije se koristio jod kao omekšivač za testo, međutim 70-tih godina prošlog veka se on zamenio bromom, koji takođe spada u grupu halogenih elemenata. Jod i brom, koji pripadaju istim grupama organskih jedinjenja, se potom međusobno “takmiče” za receptore u ljudskom telu. Tu imamo direktan sudar jednog korisnog i poželjnog joda, ali i toksičnog i kancerogenog broma. A ima mesta samo za jednog. I što je najgore, brom se i danas sve češće pojavljuje u nasumičnim materijalima, predmetima, odeći, ali i videli smo – hrani.

Tipovi joda i optimalno rešenje

O tipovima joda ću kratko – da ne bi previše ulazio u detalje, i time možda nekom otežao ovu temu.

Naime, postoje dva tipa joda – elementarni jodin (iodine) i jodid (iodine). Žan Gij Lugol je prvi naučnik koji je otkrio da je najbolja iskoristivost joda u kombinaciji dva spomenuta. Usled dugogodišnjeg eksperimentisanja sa samo jednim, samo drugim, i razmerom oba (jer telo reaguje drugačije na ova dva vida joda – na primer tiroida više “voli” jodid, a recimo mlečne žlezde u dojkama žena više jodin), nastalo je Lugolovo rešenje, odnosno Lugolov 5% rastvor koji predstavlja izvestan balans za sve ćelije, tkiva i organe u našem telu da iskoriste maksimum iz ovog minerala.

Što se tiče saveta o unosu (makar bilo i suplementacijom), do sada vam je jasno da često podeljene doze i nisu tačne. Čak naprotiv, realne potrebe idu i do 13 puta više (opet u zavisnosti od osobe do osobe) od preporučene.

  • Izbegavanja fluora i hlora (pažljiv odabir vode, po mogućstvu prečišćavanje/destilacija)
  • Uklanjanje toksina halida iz organizma (u suštini se postiže samo dovoljnim unosom i soli i vode – zdrav balans obe strane)
  • Spomenuti “Lugolov rastvor”, koji se ipak teško pronalazi (u tom slučaju 4-8 kapi dnevno, u zavisnosti od težine)
  • Alternativa gore spomenutog rastvora – suplementacija tabletama pod nazivom “Iodoral” koje su najsličnije spomenutom. 1-2 dnevno u zavisnosti od težine opet, bi rešili posao. (Bez marketinške/sponzorisane namene)

 

 

lugolov-rastvor-jod

iodoral-jod

Ovim tekstom se nadam da sam pre svega malo bliže dočarao i pojasnio značaj joda za naše telo, što mi se opet činilo kao zapostavljenija i manje bitnija tema u celoj ovoj polemici o “zdravlju”. Do sledećeg blog posta. :-)