10 najčešćih mitova o vežbanju

49601c93-fb46-4ba1-b132-6c45515ebf4f

Danas malo drugačiji pristup, posvećen čestoj raspravi i predrasudama koje traju poduže vreme, a kojoj se možda ne posvećuje dovoljno pažnje. Da ne dužim previše, siguran sam da ćete identifikovati bar polovinu istih;

1. ‘Teretana sabija rast’

Da je tako, patuljci bi svuda hodali teretanom. :-) U teretani pre svega potenciramo funkcionalne pokrete, aktivacijom kombinacijom više mišića. Samo posvećivanje radu (na) mišićima, ne bi nikad trebalo da ima uticaja na kičmu, a pogotovo ne rast (Povrede su totalno druga krajnost i druga tema).

2. ‘U teretani se samo napumpaš, čim prestaneš, to će sve da se izduva’

Onda verovatno niko ne bi izgledao tako kako izgleda. Verovali ili ne, ne provodimo sate i sate svaki dan da bi ‘očuvali’ gradju. Par puta nedeljno, 60-90 minuta, uz povremene odmore od tegova — i sve je to održivo.

3. ‘Veoma stroga ishrana je potrebna za rezultate’

Za prve i najbitnije, ‘pokretačke’ rezultate potrebna je i mala promena u trenutnom režimu. Nikakve striktne dijete, specijalno odredjeni planovi, itd.

4. ‘Potrebna je večnost da se vidi prva promena’

Zapravo, prva (i možda najveća) promena najbrže dodje, jer je ceo trenažni proces ‘šok’ i promena za telo, na koje mu treba neko vreme da se adaptira. Nakon toga, svaki novi stimulus i promena dodje ‘lakše’ po telo, pa je tako i promena manja.

5. ‘Trening je uvek isti i dosadan’

Ako imate prosečnog trenera, da. Šarenolikost, kreativnost i organizacija je sastavni deo treninga u teretani.

6. ‘Žene ne smeju da idu u teretanu jer će izgledati kao muškarci’

Onda ne bismo imali ovako lepo gradjene žene. :-) Da je tako, ne bi ukupno 5 devojaka videli u teretani. Muškarci i žene su različiti, pa će odgovor tela svakako biti drugačiji i odredjen predispozicijama.

7. ‘Odredjena hrana topi mast, ili goji’

Ne postoji tačno jedna hrana koja će nas instant ugojiti, ili nam topiti mast. Tako da, bacite ta ulja, ananas ili grejpfrut. Na stranu, to su sve (verovatno) kvalitetne namirnice, ali neće učiniti baš ono što želite. Potrebno je mnogo više faktora i uslova da bi se ispunilo topljenje masti.

Takodje, neće nas ni junk instant ugojiti. Ali preterivanje u istom (kao i u ‘zdravoj klopi’) na duže staze, će vas ugojiti.

8. ‘Sve ispod 5 ponavljanja je beskorisno i uzaludno dizanje težine’

Pročitajte malo više o powerlifting-u, i benefitima treniranja istog.

9. ‘Suplementi su nezdravi i nepotrebni lekovi’

Škatljiva tema. Ali one koje generalna populacija poznaje — teško. Umerenost, kao čist dodatak ishrani, i bez preterivanja u unosu — ne može škoditi. Tu mislim na; protein iz surutke, vitamine i minerale, omega masti, itd.

10. ‘Nabiću ogromne mišiće od proteina’

Onda bi svi oko šetali tako ‘ogromni’ i puni mišića. Sve je to proces (koji traje sigurno više godina), i tako brz odgovor tela ni u kom slučaju nije moguć. A i proteini su namirnica koji ne služe samo za izgradnju mišića. Više o tome ovde;

Nadam se da sam ovim nekog podstakao na malo drugačije razmišljanje i sagledavanje stvari. I ne zaboravite; tako je za sve, a ne samo za ovu temu isključivo. :-)