Velika ledja = Jači pojedinac = Bolji izgled

f651a441-e90e-4683-9c63-37fe44382005

Koliko puta sam do sada pisao o važnosti ledja za vežbače, mislim da su i ptice na granama naučile o koliko se zapravo bitnoj stvari radi.

Počev od zdravlja ledja, pa sve do jakih, velikih, i pažljivo radjenih, zaista  je teško naglasiti važnost ove velike i složene grupe mišića.

Osnova; zdravlje ledja i kičme

Kao što možda i znate, i sam sam prošao dosta muka i problema sa svojim ledjima.

Diskus hernija, konstantni spazmovi pršljenova i ostali problemi sa erektorima sprečili su me jedno vreme da pravilno upotrebljavam mišiće ledja, i to pre svega na osnovnim i najbitnijim dizanjima – čučnju, benču i mrtvom dizanju.

No, kako ovo nije post vezan za tu temu, ostaću samo na zaključku da je konstantan rad na pravilnom držanju, posturi, i položaju ledja pri odredjenim pokretima ključan za opšte zdravlje tela, i normalno svakodnevno funkcionisanje pojedinca.

zdravlje-ledja

Novo otkriće; šta posle uspešne rehabilitacije i uspostavljanja “zdravlja ledja”?

Skorašnje “otkriće” koje sam dosta isprobavao sa ljudima koje ja treniram me je uverilo u uvod u ovaj tekst, a to je važnost rada na ledjima, i akcentovanja istih i nakon rehabilitacije i uspostavljanja zdravih i funkcionalnih ledja.

Naime, kako bih vam što jasnije objasnio navedeno, daću vam primer momka sa kojim radim par meseci, i sa kojim sam kao primaran cilj na početku saradnje imao ispravljanje deformiteta kičme – skolioze i kifoze, i uspostavljanje pravilnog držanja ledja.

Nakon uspešno odradjenog cilja, sa momkom sam probao princip povećanja volumena, i frekvencije treninga ledja (više puta nedeljno, po manji broj vežbi za ovu mišićnu partiju), uz održavanje i postepen rad na osnovnim dizanjima (benču, čučnju, i mrtvom dizanju).

Rezultati su, mogu reći, pozitivno iznenadili i mene i njega, a probaću to da vam i razložim:

  • Snaga – Kako smo dosta više angažovali i radili na latissimusima i rombodima momka, on je odlično naučio da “stegne ledja”, odnosno konstantno drži stegnutim gornji deo ledja pri osnovnim pokretima. To mu je dalo stabilnost, čvrstinu i samopouzdanje pri izvodjenju istih, pa ne čudi i skok u snazi na osnovim dizanjima.
  • Izgled – Sem što je izuzetno napredovao u snazi, tako su i ledja prosto “buknula”, gde se momak vidljivo proširio, i poprimio bolji oblik tela. On je ispratio obim grudi, uključujući i ledja, i za 2-3 meseca takvog sistema rada, dobio je +8cm u obimu!

Čekaj dok čuješ zaključak!

Dakle, usled većeg angažovanja ledja (kompletnih ledja – počev od gornjeg dela ledja, pa sve do erektora), povećali smo i obim i snagu, a sve to je ispratio i rast drugih mišićnih partija poput ramena, ruku, pa i nogu, koje su nekako uvek zadavale problem ovom momku.

Ne bih baš striktno rekao da je “sve” poteklo od ledja, ali ova promena je svakako puno doprinela u kvalitetnom razvoju raznih parametara ovoj momka, što je samo potvrdilo moju, i još nekolicinu trenera tvrdnju, o značaju pre svega zdravih, ali i kvalitetno i temeljno radjenih i gradjenih ledja.

“OK, odmah menjam program i način treninga, i krećem da meljem ledja svaki trening!”

Ne. Sačekaj, stani. Nisam ti otkrio tajnu napretka (koje zapravo ni nema), ili Bog zna šta. Dao sam ti savet, i smernicu u daljem putu treniranja. Ako si za to da probaš ovo kod sebe, kao i sa svim, kreni polako. Postepeno adaptiraj telo na promenu, napreduj, povećavaj kako prolazi vreme, i budi strpljiv. Aha, evo ga. Možda je ovo neka tajna napretka! ?

Do sledećeg posta.